Taaruf Week in IIUM, Gombak.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

So, I've officially become part of IIUM Gombak family after the Baiah on 30th of January. Hoyeahh~ *dancing*

Jadi, daftar 26hb lepas. Maknanya segala TaWe dan sebagainya start hari Selasa lepas lah kan. Well~ Penggembaraan aku ni unik sikit lah kalau nak banding dengan orang lain sebab kitorang satu family tak naik kereta dari JB and tak minta tolong any relatives kitorang kat KL ni pun. But still a special thanks to Abang Hafiz yang hantarkan kitorang sampai Larkin. Kalau aku tak ingat jasa dia memang aku boleh diibaratkan macam 'Kacang lupakan kulit'. Masa nak daftar kat CFS pun still abang Hafiz yang hantarkan sebab dia dah familiar dengan jalan situ.

Actually antara sebab ayah taknak drive is, ayah apply cuti sehari je. So, kalau drive ke KL ayah takut tak larat. Then, hari tu hari bekerja, lain lah cuti Sabtu Ahad, bolehlah nak minta tolong sesapa kan. So, ayah cadangkan kita jadi travellers. Well at least goal aku tercapai jugak nak bawak Mak Ayah Adik naik LRT dengan KTM bagai tu. Alhamdulillah..


So, disebabkan Mak Ayah degil taknak dengar cakap aku, haaa kan tak pasalpasal sampai TBS pukul 1 lebih. Mereput lah duduk situ. HAHAHAHA. Yela. Masingmasing nak bas gagap tu jugak, KKKKKL tu. Aku dah cakap naik bas lain. Sebab bas paling lambat KKKL tu around 10. Memang confirm sampai awal punya. TApi best lah duduk melangut kat situ. Lepas Subuh gi KTM sebab nak gerak KL Sentral. Haaa. Masa ni aku bebal sikit. Sebab KTM dia lambat setengah jam. Dah naik tu, dia punya sopan beradab kaya dengan pelbagai keayuan betul laju dia. Sumpa kalah Skyline. -_-

Aku kalau dah bebal, fahamfaham lah kan. HAHA.

Then dari KL Sentral terus amek LRT straight gi Gombak. Okayy lah jadi manusia terawal sampai kat Mahallah Sumayyah guyss. HAHA. Tapi, sesampai je dandan committee dok sarapan pulak. Padahal cakap start pukul 8,30 pagi. Be punctual please. -_- Haaaa. Mula nak bebal lagi ni. Aisyhhh~ Isbiri Ya Hafiza..

Namapk tu? The heart of IIU..


Simple je actually kalau kau ex-CFS student. Tak payah nak sediakan segala bagai dokumen sebanya-banyak tidak macam kat CFS dulu. Cuma kena ada gambar passport je. Dan kalau boleh pen sentiasa kena ada kat tangan sebab borang yang kau nak isi tu kat Mahallah, then kat tempat sesi fotografi kad matrik. Tapi aku bebal je. Haaa~ Asyik bebal je kan? Tak elok. Jangan contohi. Bukan apa, bila dah settle ambil kunci kat MO tu, kena gi CAC untuk ambil gambar. Then, start lepas Zohor baru Taaruf Kit boleh ambil kat CAC. If you're first timer, you'll feel.. Weii, jauh kott nak ulang-alik Mahallah ke CAC tu. Tapi depends lah kalau nak sekali arung which is ambil gambar kad matrik dengan ambil Taaruf Kit lepas Zohor. Kalau taknak ulang-alik kann~ Senang kerja. Ya. Benda ni memang jadi isu dan beberapa malam memang tak settle bincang pasal benda ni dalam group. Aha.. Pasal attire. Khususnya sisters. Semua dok kalut nak pakai tudung putih or whatsoever masa register. Dear sisters, aku pakai tudung hitam syria tu je gi ambil gambar kad matrik aku. Sebab dress code yang memerlukan kau pakai dark sock and shoe tu masa TaWe dijalankan which is dia start around 6 p.m. masa hari pendaftaran. So, kau bebas nak pakai whatever colour you wanna wear before TaWe tu. Mula classmate aku ramai tak puas hati sebab dorang semua majoriti pakai tudung putih. Kahh~ Even Mak pun, "Kakak baik tukar tudung, semua orang pakai tudung putih tu. Tak ikut peraturan betul. Takde disiplin." "HAHAHA. Mak tak tau budak Law yang selalu langgar peraturan?" "-_-" Just wear what you want before the TaWe starts. After TaWe starts, you only can wear white bawal hijab ONLY and dark shoe. HAHAHA. Tapi spesis rebel pakai jela apa pun, asal cover your aurah. Then enjoy your TaWe. 

Aku rasa stamina aku ni memang boleh bertambah sebab gap 10 minit tu untuk rushing gi kelas yang lain Kuliyyah. Wuisyhhh~ Gasak lah dari AIKOL tu gi KIRKHS. Tap pun kena gi Celpad. HewHew~ Tabahnya seorang FiezaSudin ni. Dahla minggu ni add/drop session. Lagi lah. Berulang-alik dah aku. HUHU. It's okayy. Moga ALLAH reda dengan apa yang kita lakukan. Tajdid niat, In Sha ALLAH semua lelah tu tak siasia.


Masa dapat kunci, tanya staff kat MO tu cemana nak baca sebab aku tak faham. Yela dah biasa kat CFS pakai ratus, 128 lah 219 lah etc.. Tiba kat sini habis dari bilik sampai kelas, bilik lecturer pakai point. Dia cakap ni blok F, level 2, bilik 5 and compartment B. Sis reda dapat level 2. 
Sekali bila gi cari bilik ni, rerupanya kat ground floor. Sis bahagia. HAHAH. Tak payah nak daki tangga lagi after nak naik mahallah pun berapa anak tangga dah kena ngadap. Dan paling kelakar masa tu aku daftar sekali dengan Zureen, ex-classmate aku kat CFS. Di tunjuk kunci dia, F 2.5c. Dengan confident kitorang cakap bilik kitorang sebelah-menyebelah. Yela. Dulu kat CFS ada kunci lagi satu yang bezakan locker kau whether A, B, C. D. So, dengan kengkonon freshie ni mana nak perasan tu compartment. LOL. HAHAHA. Rupanya kami share bilik yang sama. Roommates gitu. And Alhamdulillah, aku kenal roommates aku. Semua ex-classmate kat CFS. HAHA. Untung kan? Ya. Tiada senior macam member lain. Bilik kami clean and clear, maksudnya pintu compartment tanpa tirai, tiada sebarang pinggan mangkuk or whatsoever penyapu semua tu macam bilik lain. 


" I CHOOSE IIUM "
MAsa aku duduk betulbetul bawah benda tu, terkial-kial aku dok mengeja benda apa lah tu. Dahla mengeja backwards. Mui lah Sooh segala semua keluar. Tetap tak faham. HAHAH. Bila duduk atas ni baru clear. Ohhhhh~ HAHAHA.


Perhaps Johoreans will proudly wear this t-Shit. HAHA.
JDT sangat wehh warna dia. And lepas dapat Taaruf Kit tu, terus gi toilet sebab nak try, mana tau kott tak muat or apa kan, sekali tengok, "Wehh~ JDT sangat ni pahal?" HAHAHA. Previous sem dahla warna Dragon Fruit, sekali tengok macam Barney. HUHU~ Ingat dapat warna tu lah. Sekali haaa~ Johor mari. 



Aku belanja gambar masa dinner dengan Rector.
Malam tu ada Raihan buat persembahan sekali but pity me sebab bateri handphone dah habis. So, tak dapek den nak ngambil gambonya haa. 

Dan setelah dibrief and all that Baiah etc.. Kiranya baru officially diterima sebagai student IIUM Gombak lah. 

Hoyeah~


FiezaSudin bajet hipzturz. LOL. 

*

Malaysia should change the education system. Yes. I mean, should orientation take place for a week? Or more than 2 days? Some other countries just start their class a day after registration. 

LALALALLA. Okaybai. Jangan kecam.

No comments: