Istiadah.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.


"Arghhhh...!!"
"Kenapa ni?"
"Aku baru je period. tak sampai sebulan pun. Dah period balik. Wuarghh~ Kenapa nih? Kenapa?"
"Eh, watpis okayy. Sabar. Istiadah tu."
"Istiadah? Apakah?"

*
*
*
*
*

Kebanyakan dikalangan kita cuma tau makna Istiadah tapi tak tau cara nak kira dan nak tentukan mana satu Istiadah. Kan? 

Look.
I'm not good at drawing. Please.

Acano nak kira.


Sekiranya masih tak jelas.


Aku gunakan not-so-graphic ni untuk memudahkan pembacaan. Risau kalau taip berjela-jela, bakal menimbulkan ketidakfahaman. 

*
*
*
*
*

Ni bukan privasi perempuan ke? Apahal nak publish kat umum?

Sila buka minda anda sekajap. Tak lama, sekejap je.

Look. Tak semua wanita yang tahu mengenai hal ini. Tak semua. Bayangkan kalau dia berkahwin dengan seorang suami yang 2X5 juga tak tahu menahu mengenai hal-hal sebegini. Siapa nak menolong ek? Ya, buku ada. Pak-pak Ustaz ada. Para Ustazah juga ada. Tapi, sampai bila kita nak harapkan bantuan sebegitu? Taknak ke kita ambil sedikit ilmu itu? Taknak? Supaya kita boleh sampaikan kepada anak-anak kita. How sweet kalau kita yang ajar anak kita. *Aku start membebel.

Plus, ilmu ini pun diperoleh daripada Ustaz-ustaz. So? 

Hopefully, dapat faham. Tak faham, sila kemukakan pertanyaan. Kalau silap, harap dapat beri teguran. Sama-sama belajar okayy. Pisyo(Y)


No comments: