Rawak.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Baca : Random.

Semalam Xifu ada share satu gambar ni.


And actually this issue memang dah lama pun Xifu bangkitkan dalam kelas Thinking Skills sem lepas and pasal perlu ber'bin/binti'kan Abdullah. Xifu ada sertakan caption, tapi aku tak faham. HAHA. Aku tak faham siapa yang menipu untuk isu ni. Whatever it is, buka minda sikit bila apapa isu pun yang terjadi. Jangan membuta tuli. Tabayyun sikit. Ececece. Tabayyun kauu~

Well. Briefly tabayyun is menyelidik sesuatu perkara. 

"Whai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini -dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya)- sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan." (49:6)

Boleh tengok 4:94 jugak. Pisyo(Y)

*

Okayy. Berbalik pada nama tu. Well said, bukan takde orang pertikai pasal tu, pada dorang, salah ke tukar nama? Nampak lah Islamilization sikit. Nama ArabArab gitu. Apatah lagi ber'bin/binti'kan Abdullah. Sesungguhnya terserlahlah jiwa ke-Islaman dalam roh mereka melalui nama.

But, LOL. Seriously. Apa ada pada nama kalau kau bermegah je? Takat pada nama je nampak macam wahhh~ Islamic habiss. Tapi perangai.. Sigh. 

Dan sangatsangat bermasalah kalau kau rasa namanama selain Arab tu bukan Islam. Look. I have to mention it again. Arab is a race. Tak semua culture dia tu you can claim as Islamic teaching. AgakAgak kau duduk kat tempat yang suhu rendah, gagah ke nak berjubah? Islamic teaching is to cover the aurah. That's it. 

Look. Macam mana orangorang lain yang kat negara lain? I mean Muslims. Mostly, dorang tak susah nak di-recognize based on nama. Sebab apa? Islam bukan Arab punya je. Plus, Islam bukan hak mutlak orang Melayu yang banyak sangat hak istimewa ituwww~ *Sekarang baru tau kenapa banyak opposite side dalam kalangan student Laws* HAHA. As long as your name tu membawa maksud yang baikbaik, it's okayy. Sebab tu Islam ni Syumul. Bukan takat nama Arab tu dah kira Muslim sejati habis ahh.. (49:13) Tapi, Bahasa Arab tu Bahasa Syurga. Senyumm.

How about kes yang 'bin and binti Abdullah' ni? 

I don't think that this is a really big matters. Apa pun yang terjadi, ayah akan still ayah kita. Tanpa dia, we'll not exist here. Even though different in any matters. Kang dia terasa lak bila fikir yang Islam ni memang kena get rid of family yang non-Muslims ke cemana? Pada aku, guna jelah. Tak jadi masalah pun. Fact, boleh buat whole family dia rasa Islam ni tak racist. Haaaa. Gituuu.

No comments:

Post a Comment