Iftar Mustadafin Selangor 2015.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Sengaja lah semua orang nak jeleskan aku an. Yela. Sekolah aku ada buat Iftar bersama Alumni. 'Sekacak Alumni Semanis Ramadan.' Untunglah merekamereka yang dapat pergi. Kitorang belum cuti lagi kott. SobSob.

Tapi, aku tak perlu kisah sangat kott. Aku pergi rondaronda gak. *jelirlidah*

Memula macam nak merajuk an dengan GCC sebab aku tokleh pergi Broga. Pastu bila fikir balik, I must! Alah. Apelah sangat takat Broga tu. Sg. Lalang pun kat Semenyih gak. And fortunately, tempat yang kitorang nak tuju tu merupakan tempat yang Balqis pernah gi and pernah cerita kat aku dengan Husna tahun lepas. Like seriously. Tengok gambar yang Balqis tunjuk tu memang rasa, "I want to go there." Cantik sangat. Tapi sebenarnya before hari keberangkatan kitorang tu, Balqis tak sedar pun tu tempatnya. Sampailah betulbetul nak gerak pergi tu baru dia perasan.

Well. Aku rasa macam nak jauh hati kott. Serious. After what have happen to me. Tapi, bila aku dengar luahan beberapa orang tentang situasi yang dorang alami.. I've started to realize that.. Semua sama je. Sebab kita berdepan dengan manusia.  Yang mana manusia ni dipengaruhi oleh emosi. So, kau akan menghadap segala macam kerenah. Well, that's life. But yeah, aku cuma elakkan jumpa manusiamanusia yang aku memang tokleh co-operate lagi. It's about attitude dude. Maybe kalau aku ada kat tempat dia pun kemungkinan besar aku pun buat tindakan yang serupa. And that's why I'm just sitting on my comfort zone. I'm learning from that zone. *claps*

Thus, I'm just follow the flow as a person that I've asked for.

*
*
*

So, the journey started early in the morning. *lah sangat* 4th ofJuly 2015.

Beria meeting malam tu bagitau bas gerak pukul 7.15 pagi. Tercongoklah kitorang depan FZC tu nunggu bas. Waiting and Waiting and Waiting~ Kau tau apa yang paling membingitkan aku masa tu? When the PM said, "Dari semalam call driver tapi tak dapat. Dia off phone. So, sekarang tengah contact driver lagi satu."Lelwz sangat. Yela. Tahulah program GCC ni susah sikit nak dapat sponsor bas CFS. Tahniah lah PM sebab dengan kesungguhan kau keluar masuk jumpa Maintenance nak urus pasal bas. ThumbsUp. So, end up nya pukul 8 lebih baru gerak. Cehhh~ But it was a great journey. 

On the way ke sana aku nampak signboard, "Kem PLKN Setia Ikhlas". *sedap lagi nama kem PLKN aku. PutPut* HAHA. Dan aku ter-mind blowing mengingatkan lembaran memori kat PLKN dulu.

Our program was held at INSTITUT TAHFIZ LIL-MUTTAQIN (Instaqlim) betulbetul depan TUSiTA MEMORIAL PARK. 

And, here's the opening picture. 

Sebelum terlupa, program kali ni bebudak first year yang conquer. Kitorang yang second year berapa kerat je. So, baju hitam hijau tu first year ahh. Smart baju dorang. Lawo. 


I'll make the banner clear.


Abang Azwan yang handle kitorang. And yes. Adik Abang Azlan. First time gak lah aku kenal adik Abang Lan. 

Kitorang ni kiranya macam fasi untuk adikadik yang duduk kat perkampungan Orang Asli kat Kg. Sg. Lalang ahh kiranya. Collab dengan students KUIS and USIM. Dorang under Briged Bakti. We're separated by certain activities. Robotik, Tie Dye (Warnakan Baju), Warnakan Batik, Pandora, Pra-Kids (games). Before start segala aktiviti tu, Abang Wan suruh bebudak nih bawak kitorang pusing kampung dorang. Siyes cakap, memang dorang bawak pusing. Longgar lutut rasa. HAHAHA.

These.







Aku in charge bahagian batik dengan Balqis, Shuha and beberapa lagi lah kan. 









At first aku nak in charge untuk Robotik, tapi tetiba rasa malas pulak. Mengenangkan kalau in charge Robotik tu just kat dalam Dewan Tahfiz tu je, better pergi join aktiviti lain. Boleh jenjalan. And because of that, gegambo robotik takde dalam simpanan aku. Huuuu~ Plus, bila Kak Nieda ngadu, "Eiiii. Ngantuknyo dok sano.." HAHA. Thanks God aku tak duduk sana. Dahla DSLR takde kat sana. Memang takde lah gambo dorang.

Ni gegambar hasil tangan aku.






Petang tu lepas settle sesikit, ada lah masa rehat sikit. So, aku dengan Balqis pusing lah area Pusat Tahfiz tu. Yup. Tenang kott. Sesuai lah kalau nak cari ketenangan dan kenal al-Quran. That what I've been told. And, dalam khayal dok jalan tu, tangan memang tak lepas lah kan nak capture segala bagai. Well~ FiezaSudin kan. HAHA. So, snap sana sini. Sampai satu port ni, aku duduk atas bangku. And capture sekeliling. But then, still tak puas hati dengan apa yang di-capture. It doesn't appear exact like what you've seen. Tak sama lensa mata dengan lensa kamera tu. Banyak mana pun pixel nya. Apatah lagi aku yang Samsung User ni. 





"Sesungguhnya nikmat mata itu sangat tidak ternilai."

So, hargai nikmat yang diberikan oleh ALLAH ya kengkawan sekalian.

Malam tu before gerak balik CFS, buat lah post-mortem. Mulanya nak PM nak semua yang ada tu bagi komen, tapi memandangkan bas macam lebih kurang nak sampai, just short-listed kan certain orang untuk berucap. PM, APM, PC, APC. Then, Kak Nieda selaku wakil tunggal yang join tetiga Mustadafin untuk tiga minggu berturut-turut. Tetiba lepas Abang Lan cakap, Kak Nieda suruh wakil Second Year pulak berucap. Wakil Bro and Sis. Aku leklek jela sebab aku yakin Lola yang akan kena sebab dia orang kuat GCC. Lepas Shuha habis, semua pandang ke arah kitorang berempat. -_- SahSah kitorang je pakai baju tak sama dengan dorang. Part tak boleh blah bila aku ni bertentang dengan Abang Lan. Sekali angkat kepala, "Haaa. Awak. Go. Cepat cakap." What?! Guyss. Lesson learnt. Avoid eye contact. Dahla Jumaat semalamnya nombor giliran aku bertuah kena praktis Impromptu. Apakah malang nasibku minggu itu? HAHA. Sumpa Shaking habis kaki aku masa tu. Nasib suara yang keluar tak sama naik dengan shaking aku tu. Cisss~ 

Apa yang aku cakap tu tak perlu pun untuk diketahui. Cumanya kitorang sampai CFS around 1.Puas kau seharian tiada di CFS. HAHAHA. 

Last but not least..

Credit to Hazwan for editing this.
Dan maaf Fasi Robotik, kalian tiada dalam gambar di atas. Muehehehe.

By the way, sekalung penghargaan buat MTDC (Malayasian Technology Development Corporation) yang sudi bagi peluang untuk kitorang join sekali. Terima Kasih juga atas sumbangan untuk society kami. Pisyo(Y).

No comments:

Post a Comment