Medical.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Since asyik share pasal kisah hidup aku je, bosan jugak. Yedakk? HAHA. Tapi, punya pasal lah. Blog aku.

Okayy then, sebenarnya benda ni dah lama nak share, tapi,.. Haaa. Tapi tu lebih sangat. Ciss..

Firstly, aku ni jenis manusia yang suka datang talk yang out of my course. Haaa. Tapi, talk yang MeLex buat, tak rajin nak pergi. Berattt. Talk yang Medcy buat untuk bebudak Medic jugak aku gigih nak pergi. Herrr. Aku kan pelik. HAHA.

So, tajuk malam tu, Islamic Medical vs. Alternative Medical.
Speaker : Ustaz Ismat Nazirin bin Mat Isa.

Okayy. Firstly, kita kena ubah mindset yang menyatakan bahawasanya Ruqyah itu tidak sama dengan Perubatan Islam. Sebabnya Ruqyah ni more to perawatan menggunakan ayat al-Quran. Bukannya fully follow Islamic flow. Kalau katanya Islamic Medical, mestilah sistem dan cara dia Islamic. Meaning, they used the concept of Islam. Membantu mereka yang memerlukan, bukan menetapkan harga. One of the example la.

Dan. Perubatan Islam juga bukan rawatan yang mengkhususkan kepada certain penyakit. Contohnya, histeria, santau, saka, rasuk dan perkara seumpanya nya. Sebab ianya menampakkan bahawa, Islam ini tertutup lingkupnya kepada penyakit sebegitu. Hal ini disebabkan kerana, Islam itu agama yang syumul, so, tak kan Perubatan Islam hanya memberi Syifa' (penawar) untuk certain penyakit je? Tak gitu?

Lagi satu, orang yang terlalu percayakan perkara tahyul ni biasanya ada masalah aqidah. Bila hati terlalu percayakan, jin atau makhluk lain lebih berkuasa selain daripada ALLAH, maka dia ada masalah berkaitan aqidah. Sebab terlalu percayakan 'benda-benda' ni dan membiarkan mereka menguasai minda kita.

Ustaz ada cerita, sebelum ni dia pernah bekerja sebagai Penasihat Syariah untuk satu Hospital ni. Kerja dia kena approve kan atau menyatakan hukum based on situasi yang dihadapi Dedoktor tersebut sama ada dibolehkan dari sisi Syarak atau tak. So, satu hari dalam department surgery, dorang mengadu kat Ustaz terkena gangguan and all that. So, dorang panggil Ustaz untuk menghalau. Kononnya menghalau. Ustaz panggil kengkawan dia dalam 3-4 orang and lepak kat department tu sampai Subuh sambil makanmakan. Haaaa. Nak tau hasilnya? Dorang cakap, "Ustaz, sungguh Ustaz, sampai sekarang gangguan tu takde. Alhamdulillah." Well look people. Ustaz Ismat didn't do anything pun. So? It's a mentality of our people. Mentality.

He did mentioned, "Walaupun kita berpegang pada cara Islam even dalam perubatan, jangan pernah nafikan sistem perubatan lain."

Maklumat Tambahan untuk semua..

Manusia ada 3 hak.

1. Hak terhadap badan.
2. Hak terhadap keluarga.
3. Hak terhadap ALLAH.

Kenapa hak terhadap badan didahulukan? Kerana di situlah kunci kepada kesihatan. Jadi, apabila seseorang itu sihat, maka, dia akan mampu berkhidmat untuk ummah yang mana akan membantu mencapai hak kepada ALLAH iaitu, perhambaan. Haaaa? Al-Aql Salam fil Jism Salim.

REMINDER! Don't use 'Sunnah' as a market value for your business.


Aman. Pisyo(Y).

Nak jugak cerita kisah hidup aku. Aha. Maseyy MakAyah belanja CendolJagung tadi. Untuk anak dara yang kepenatan ber-Ujian Fizikal katanya. HAHA. By the way, nak inform, 26th of May ni my Beloved Hero will be operated. Kakak tidak ammpu berada di sisi. Humm. Yaaa. Ayah ada katarak dah lama. Alhamdulillah kali ni Doktor nak buat operation. May ALLAH ease. In Sha ALLAH.

No comments:

Post a Comment