Remeh yang Temeh.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Aurat?

Ommooo.

Sangat klise.
Sangatt. Dan teramat sangat..

Ohh? Like I care?
Seems like I care?

Aku malas nak open pasal aurat yang antara Muslimat dengan Muslimin.

Tidakk. Tidak sekali-kali.

Klise kan? Semua orang dah tau kan? Dah pandai kan? Fine..

Aku nak bebel pasal aurat antara mereka yang sejantina. Haaaaa. Ayoo. Tak tau. Tak tau.

Pertama-tamanya, aku sangat perasan kes-kes terpencil sebegini amatlah dipandang remeh. *sigh. Bahaya sungguh sikap sebegitu.

Lama dah perati. Lama dah. Bukan sejak masuk U je. Malahan sejak masuk asrama lagi.

Sayang. Sayang seribu kali sayang.

Kau jaga aurat kau dengan ajnabi. Tapi.. Tapi kau lupa kau juga masih ada had aurat dengan mahram dan insan sejantina denganmu..

Well said, revise balik ea?

Aurat mereka-mereka dengan insan-insan sejantina mahupun mahram ialah antara bahagian atas pusat dan bawah lutut. Ala. macam aurat lelaki tu.

Haaa. Tapi, yang biasa aku jumpa ialah golongan yang mengabaikan had bawah lutut tu. *sigh again. Lelaki pun sama. Ingat main bola tu nampak kewll dengan seluar pendek tu?

Oppsss!

Girls..
Selalunya yang bukan aurat tu yang dijaga. Yang patut dicover tu... *another sigh.

If you get what I mean.

Tapi..
Meskipun had batas aurat itu sebegitu. Ianya bukan green light untuk awak main semberono je. Tau tak kenapa bahagian dada tu bukan aurat untuk mahram and sesama perempuan untuk seorang wanita?

Sebabnya, one day, she will have a child. So that bila dia nak susukan anak dia, tak payah nak susahkan diri. Err. Faham kan? Pisyo. (Y)

ThankYouGoogle

No comments: