Nasihat atau Kritik?

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Sehari dua ni, aku sedang mengalami beberapa masalah berbangkit.
Wahaaa. Bunyi macam serius.

Memang serius. Malahan telah menjadi viral.
Okay. Itu hiperbola yang melamapau.
Takdelah viral teruk sangat. Sekadar beberapa kenalan je. Gituuu.

Sebenarnya takdelah isu sangat.

At first sorang ni tanya..


Aku cadangkan jela, bagi sedikit 'sentapan' ataupun gunakan orang yang lebih berilmu dan lebih berusia. Sebab these kind of people hanya akan dengar kata orang yang lagi bagus daripada dorang je. 

Yang membuatkan aku terasa nak meng-update sebegini rupa..


1 jari aku tunding kepada mereka, tapi, hakikatnya 9 lagi jari aku tundingkan untuk aku. 

Lepas tu, someone meng-update status sebegini..

Mungkin. 
Mungkin ditujukan kepada seseorang.
Maksudnya, Dikhususkan..
Tapi, sesungguhnya, ramai je yang terasa. 

Termasuk diri ini.
Haaa.

Dan selang beberapa minit selepas itu..


Rasa nak gelak pun ada. Ibarat main balasbalas pulak dohh.

Terus seseorang meng-update ini..


So, aku katakan saja..

" Takpelah. Samasama belajar daripada pengalaman. "

Semalam aku pergi MITEC, ada jamuan, so, memang lepak habiss lah kan.
Tidur lebih awal daripada selalu. So, before Asar tadi, sempat check WhatsApp. And I received this.. 


And, here is my answer.

" Memang betul dia cakap macam tu. Tapi, sorry. Tapi, pada aku, kita tegur public yang bermaksud bukan nak tujukan kepada 'seseorang' sahaja. Mungkin. Mungkin niat kita kita nak tegur seseorang tapi hakikatnya, ramai je yang terasa. As an example, me, myself. Katakanlah kalau kita tak kenal seseorang tu, so how kita nak tegur dia secara personal? Even nak contact through WhatsApp pun takde. Facebook pun tak tau. Apatah lagi Nombor Telefon peribadi..Plus, kenapa kalau page atau orangorang femes (i.g. Blogger, Ustaz etc.) tegur secara open, tak nak dijadikan isu? Kenapa kalau orang yang marhean macam kita selalu dipersalahkan for being this and that? Adil ke macam tu? Tak kan ank guna Law Akta Hasutan jugak dalam kes macam ni. Fact. Kita manusia. Selalu buat salah. Kadangkadang apa yang kita suarakan tu kita tujukan untuk diri kita sendiri. So, the purpose for us to update in status, moment or whatever it is tak lain tak bukan just untuk share dengan semua orang. Kalau nak terasa, anggap jela ALLAH yang tegur. Kalau tak, it's fine. Aku bukan nak tegakkan benang yang basah, tapi pada aku, everyone have their own ways to share what's o n their mind. Mungkin kalau kita open atau public-kan sesuatu tu, orang lain pun boleh ambil ibrah. Dan boleh sahaja kita yang dikhususkan atau yang ditegur, mudah untuk bersikap terbuka untuk menerima.. "


Well.

Aku ambil sebagai..

Apapun yang dikongsikan, kalau kita orang hebat, kita akan terima dengan sebaiknya. 
Kalau rasa ianya membuka aib, maaf. 
Wajarkah dikatakan membuka aib sekiranya kita tidak nyatakan pun si polan atau polanah terbabit?

Seandainya begitu.

Ampunkan aku.

Kerana aku juga masih bertatih di jalan ini.

No comments:

Post a Comment