Ekstrem.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang skalian.

Sambilsambil melayan game Felda vs JDT, rumah dikunjungi seseorang.
Dengan kembang kunup mata aku tenung. Siapa tu? Dalam hati, "Ustaz mana ni?" Rupa-rupanya.. Oh, dia..

Ohh. He's changed. A big changed.
Alhamdulillah.

Tapi, yang peliknya..
Lepas dia masuk rumah, aku ambil cawan, terus aku masuk bilik.
Padahal hati meronta nak tengok game Felda dengan JDT. Padahal selama ni kalau ada sesiapa datang pun, tak pernah aku meringkuk dalam bilik. Padahal kalau dia datang pun, aku biasa je.

Tiba-tiba dia membuka hujah. I mean persoalan..
"Macam mana kita nak bantu umat yang makin teruk?"
Kurang lebih macam tulah soalan dia.
My hero, of course my lovely Daddy answered, "Mulalah dengan diri sendiri."
Dengan sepenuh confident-nya dia cakap, "Dengan sunnah Rasulullah."
Aku yang dalam bilik ni memang sepatah dia cakap, semua aku bantah.
Oppsss! Ini bukan pembawakan bakal peguam. No. No. No.
Tapi, memang tak kena.

Yes. Memang dengan Sunnah. Dengan al-Quran sebagai Manual. Ye betul. Tak salah. Tapi, sebelum kita nak mengajak, mengubah atau membentuk orang lain, seharusnya kita tarbiah diri kita dulu. Cuba resapi roh-roh Islamiah yang sebenar. Jadikan diri sebagai, "Ruuhul Jadid" *Ehh? Bukan. Bukan nak cakap kena jadi ilmuwan, kena jadi cendikiawan atau kena jadi ostad ostajah kalau nak dakwah orang. Tapi, cuba fahami konteks Islam tu sendiri. Well said, "Zaman Rasulullah takde TV semua ni." *sigh* Why you drive a car then? Sila tunggang unta sekarang.. And part paling aku nak mengamuk is bila dia cakap, "Ni (pointing at the TV) semua syaitan." Well Bro.. What's the point? It's sport. Please. Jangan jadi syadid. "Akal yang sihat datangnya daripada badan yang sihat." Pisyo(Y) You're saying about one of the Quran ayyah, and asking, "What's the meaning?" At the end, "Aku pun tak tau maksudnya. Aku tanya je." Bro, what's wrong with you? Wake up please.. And the best part is, "Saya cadang nak pergi Haji." My mother asked, "Dah daftar belum?" His answer, "Tak. Doa sahabat-sahabat saya boleh tolong." Seriously, please bayangkan muka aku macam tak dapat makan pisang. Whattt? Kau ingat pertolongan ALLAH datang dalam bentuk tawakal and berserah sahajakan? ALLAH sendiri dah berfirman, "Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengubah nasib sesebuah kaum melainkan kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada mereka." Rujuk 13:11. Itu contoh untuk usaha. Mendaftar haji itu merupakan salah satu usaha kita. Karang aku bagi pinjam buku PSI, buka tajuk Pengurusan Haji di Malaysia. Kalau letak hanya pada ALLAH, aku nasihat, berhenti kerja. Suruh sahabat-sahabat doakan biar rezeki sentiasa ada. Maaf. Teralu sarkastik.

Mak Ayah tanya, "Kenapa Kakak taknak join sekali tadi?"

"Kakak takut terkurang ajar." Senyummm.

Well. I've did. Bukan tak respect, tapi, kalau dengan orang yang asyik nak menang dan tak pernah nak dengar pendapat orang dan pendapat orang ditolak mentahmentah dek kerana sesuatu yang memang terang-terangan salah, maaf. Maaf untuk aku menegur. Memang kasar. Memang sentap. So, aku cuba elakkan. Thanks Mak. Your answer for those questions is just fine. I agree!

Mother said, "Kalau kita bermula daripada kosong, bila kita terima, memang kita akan terus jadi strict. Doakan dia."

Yeah. Kalau kita start daripada zero, please gain the basic first. Jangan terus ambil yang ekstrem. Nanti jadi salah faham. Susah.

Senyumm. Pisyo(Y)


Sekadar perkongsian. Hidup ini penuh warna. Ambil ibrah. Jadikan tauladan. 

1 comment:

  1. yup , fahaman Qadariah .
    untung dapat jumpa walau tak bersemuka .
    thumbs up .

    ReplyDelete