Street Da'wah.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Hujung minggu memang tak sah kalau aku tak keluar dari bumi CFS ni.
Memang tak sah.
Kalau tak balik JB, ikut program society mesti keluar untuk jenjalan.
Bak kata Aryn, " Kalau tak, aku tidur je memanjang. "
Same here.
So, mesti cari peluang supaya weekends tidak berada dalam bilik agar perangai tidur sehari suntuk dapat dicegah.
By the way, terima kasih masukkan aku dalam group KAA. Korang really make my day. Sorry for being such a Queen of TYPO. Well~ That's me. You guys will miss it. Will!

Minggu ni, aku join GCC untuk Street Da'wah. Wuuu~ Join last minute.


Talk malam sebelum nak pergi laksanakan Street Da'wah tu, aku sangat terngiang-ngiang satu ayat yang diutarakan oleh seorang speaker.

" Street Da'wah. Bunyi macam seronok. Tapi, kamu semua tak tau betapa susahnya Street Da'wah ni. "

Terfikir. 

Entahlah. Masa tu aku tak jumpa jawapan.

Plan asal nak ke KLCC, tapi secara last minute tu jugak tukar ke Bukit Bintang.

And. Our group. 

Aku suka camera Oppo. Menawan.
Ditugaskan untuk menelusuri Lot 10.

Dugaan. 

Saat itu baru cerna katakata, " Macam best, tapi susah. " Fehh~ Sungguh. Nak approach foreign lagi senang daripada local.
Hanya mampu memberi pamplet sahaja. 

Sambil berhujan, terkeluar suara, " Dorang nampak pamplet ni pasal Islam, sebab tu la. "
And I was..

Bayangkan kalau kita seorang Islam didatangi mereka yang beragama lain, dan kita melihat pada tangan mereka tertera risalah mengenai agama mereka. Dan.. Mungkin kita akan mendengar, atau mungkin.. Mungkin kita akan mengelak. Yela. I've my own religion okayy.

Mungkin begitulah tanggapan mereka.
Allahu.

Tahniah mereka yang berjaya memberi katakata. Betapa kerdilnya diri ini.
Maaf.

Post-Morterm.



Jalan dakwah itu penuh liku. Jalan dakwah itu penuh ranjau. Sebab tu dakwah itu balasannya sangat manis. In Sha ALLAH.

Tiba-tiba teringat..

" Mengislamkan seseorang Islam itu lebih baik daripada mengislamkan 10 orang Islam. " 

Means, mendidik seseorang kepada ajaran yang sebenarnya andai dia telah jauh tersimpang.
Gituuu..

Senyum..

Asifahh kalau salah. Pisyo(Y)

p/s: Terima kasih kepada tukang belanja Burger King and Pisang. ^^

No comments:

Post a Comment