Ortodoks.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Kuih ape pulak Ortodoks tu?
LALALALALA~

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat yang bewarna Merah. *Maaf tak sempat tengok mukasurat berapa

Ortodoks didefinisikan sebagai berpegang teguh pada peraturan.

Atau bahasa yang lebih mudah untuk difahami pada abad ini ialah, Skema.


ThankYou Cikgu Zack a.k.a. Cikgu Bob yang mencetuskan idea untuk saya berkongsi pendapat.

__________________________________________________________

Kebanyakan Da'ie gemar menggunakan konsep Ortodoks dalam menyampaikan Dakwah.

Mari kita kupas. 
I mean bincangkan, bukan macam kupas buah tu.

*
*
*
*
*

Tak dapat nak dinafikan ada segelintir Da'ie yang menggunakan konsep mengikut Kitab sehinggakan ramai remaja masa kini mengalami penyakit Bosan. 
Konsep Skema la tu.

Namun demikian, seandainya seseorang Da'ie itu menggunakan Humor sebagai perencah dalam Dakwah turut menimbulkan ketidakpuasan hati segelintir masyarakat yang terlalu serius dalam bab agama ni.

Maka, timbul kekusutan kepada para Da'ie tersebut.

*Sigh

*
*
*
*
*

Nampak tak? 
Manusia ni susah nak puas hati sebenarnya.

Okayy. 
Ortodoks maksud dia Skema. Mengikut buku. 

Mungkin akan ada orang cakap, kita tak boleh tukar Islam. Kalau dalam buku macam tu, itulah yang kita kena ikut. 

Ye. Sape pulak suruh tukar ajaran dalam Kitab-kitab tersebut? Tak. Tak tukar pun.
Cuma, kita ambil pendekatan dan letakkan kita sebagai seorang Mad'u pada sesuatu keadaan. Ataupun cuba dekati Mad'u tersebut. Fikir balik, mampukah mereka menerima sesuatu dengan cara yang agak 'Skema' itu? 

Babe. People nowadays tak ramai yang nak cari ilmu. Sangat rare. Kalau Si Pencari Ilmu tu mungkin boleh terima apa jua cara penyampaian dakwah tersebut. Tapi mereka yang tergolong dalam kalangan mereka yang tidak berminat mencari ilmu? Acano tu?

So, fikirkan cara terbaik guano nak tarik mereka. 
Sebab di samping menarik mereka yang sedia ada Islam ni, mane la tau dapat tarik minat mereka yang bukan Islam. Who knows right? Pisyo(Y)

No comments: