Manusia Tak Sama.

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

It just. Humans are not same at all.

Wujud manusia yang sentiasa menyokong kita walau kita jatuh, naik dan apa jua yang kita lalui.
Wujud juga manusia yang suka menjatuhkan kita sama ada kita naik apatah lagi semasa kita jatuh.
Wujud juga manusia yang tak berperasaan. Yang tak pedulikan kita sama ada jatuh ke bangun ke, berjaya ke tersungkur ke.

Wujud.

Mereka semua berada di sekaliling kita.

Boleh jadi ahli keluarga kita, kawan-kawan kita. Boleh jadi sesiapa yang kenal kita dan kita kenal.

__________________________________________________________

Sama macam kes aku.
Dengan result aku.

"Hai. Tak habis-habis dengan result kau. Bosan ah!"

Bosan boleh blah! Terima Kasih.

*
*
*
*
*

Bila orang tau keputusan aku, macam-macam reaksi yang aku dapat.

"Ni bagus masuk U ni"
"Baik apply U ni"
"Kalau minta kerja mesti banyak gaji ni"
"Eh, ni boleh move forward ni"
"Okay la"

Itu respons positif yang sangat membina.

Tapi, bila dapat respons yang macam :

"Eh, saya punya family, tak pernah dapat Subjek (...) macam ni tau"
"Ape la result macam ni"

Itu respons yang memang menjatuhkan aku. 

Tak payah nak samekan kepala otak keluarga kau dengan kepala otak aku. Berbeza kott. Lahai~

*
*
*

So?

Bukan aku je rasanya. Sesiapa pun bila dapat respons yang positif dan membina, mesti rasa semangat tu bagai ditusuk-tusuk. Tapi, bila kena 'bash' habis-habisan, tak payah cakap, mungkin boleh sampai tahap mental breakdown.

ThankYou Google

Actually bukan pasal result je. Anything is possible. Aku cuma ambil contoh terdekat dan benar-benar terjadi kat aku.

Cause I know that humans are different. 

Peringatan untuk diri sendiri jugak,

"Jangan sekali-kali patahkan dan musnahkan harapan orang. Not nice. Sentiasa sokong setiap apa yang dia cuba lakukan, bagi semangat. As long as benda tu bukan benda yang terlarang. "

Pisyo(Y)

No comments: