SPM 2013

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Alhamdulillah.
Aku bersyukur.

Memadai dengan keputusan itu.

Bila orang tanya,
I'm just fine with that result, but..

Rasa down habis.
Seriously, aku rasa down.

Actually, sebelum pergi amek result, aku memang dah tau result aku.
SMS okayy. HAHA. Cuak punya pasal.
And, orang pertama selepas aku yang tau result aku ialah, MariatulKiftiah.

Masa tuh, I'm just fine with that result sebab aku tak tau subjek apa yang aku missed.
Tapi, bila sampai depan Cikgu Sabieha yang tunjuk result aku...

Terus cium meja aku time tu, sambil berkata,
"Kenapa mesti..? Ahhh!"
Cikgu tanya, "Nak sambung mana?"
"Hee. Macam hancur je harapan nak sambung tempat saya nak. Result nih."
"Takpe, cubalah dulu."

Masuk kereta je.. Bantal hiasan jadi habuan.

Mak pujuk, "Takpelah, okay lah ni."


Aku tengok. Hopeless. Feelingless. Anything -less.
Apa perasan bila subjek yang kau target A, kau dapat B?

Memang down. Habis down.
Tapi, terlintas.

"Kau tak rasa ke perasaan orang yang dapat lagi kurang daripada kau?"

Aku terdiam. 
Tersentak.

Jujur. Tidak kupeduli walau berapa banyak nilai A.
Tapi, aku sangat mengharapkan A untuk subjek-subjek tersebut.
Tapi..

Tapi, ya.
Aku mesti bersyukur.
Teringat kata-kata Abang Im,
"Kadang-kadang kalau confident sangat pun. Takut tak dapat."

Yah. Got it.
Confident. 
Aku sangat confident yang aku mampu mencapai target itu.
Sangat. 
Jadi. mungkin itu akibatnya. 

Dah Fieza. Wake up!
Teruskan hidup.
You can do it.

Say tata to,


Sekurang-kurangnya mampu menarik nafas lega.
Almaklumlah. Tak payah nak ulang paper AddMaths.
ThankYou Cikgu Samion. 

Nota Kaki untuk semua :

Kepandaian seseorang itu tidak terletak pada keputusan Peperiksaan dia. Diulang. Kepandaian seseorang itu tidak terletak pada keputusan Peperiksaan dia. Itu sekadar ukuran kemampuan seseorang mengeluarkan apa yang telah dipelajari melalui tulisan. That's all. 

Ini pendapat aku. Taknak terima, lantak la.

No comments: