Haiya Tarawih Bil Jamaah.

Assalamualaikumwarahatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

Alhamdulillah. Dah nak menghampiri akhirun Ramadan. Hampir sebulan berpuasa untuk mendapat keredaan ALLAH. Semoga segala amal jariah, amal ibadah yang dilaksanakan mendapat keberkatan dari-Nya. Insya-ALLAH.

Last two weeks, I've red an article about "terawih".

All of us dah tau yang terawih kebiasaannya dikerjakan secara berjemaah. And yes, boleh je nak buat sorang-sorang.
Tapi, artikel tersebut menyatakan bahawasanya. Tarawih yang dilakukan secara berjemaah itu ialah Bida'ah.
Eh, lek lu. Baca sampai habis dulu..
Baca kay, baca.
It is Bida'ah Hasanah. Oh ya, Bida'ah terbahagi kepada dua, which is Bida'ah Hasanah and Dholalah. Bida'ah Hasanah is Baca Quran, Zikir selepas solat dan sebagainya yang mampu mendatangkan manfaat. Bida'ah Dholalah pulak berpesta secara berlebih-lebihan. *If I'm not mistaken. Mohon betulkan if tersilap. Senang cakap, Dholalah ni, something yang melalaikan.

*Bida'ah = Perkara yang tidak dilakukan pada zaman Rasulullah.

Sila dapatkan makna yang selengkapnya daripada orang yang sebaiknya..

Kenapa?

" Ada satu malam di mana Rasulullah S.A.W. sedang bersolat (terawih) dan perbuatan Baginda itu dilihat oleh seorang Sahabat (tak dinyatakan). Maka, pada malam itu Sahabat terbabit solat dengan berimamkan Rasulullah S.A.W. Malam kedua bilangan jemaah semakin bertambah sehinggalah maam ketiga jemaah peuh sesak. Masuk malam keempat, Rasulullah tidak datang dan bersolat di rumahnya. Sahabat tersebut bertanya, mengapa Baginda bersolat di rumah. Jawab Baginda, 'Aku takut Solat Terawih itu akan difardukan ke atas umatku. Aku khuatir umatku tidak mampu.'(melalui wahyu). But then, selepas kewafatan Rasulullah S.A.W. Saidina Abu Bakar melihat ramai jemaah bersolat, dan ada yang solat sendirian. Oleh itu, beliau mengarahkan setiap orang untuk solat berimamkan satu Imam sahaja. Sebabnya, setelah kewafatan Rasulullah, mustahil ada wahyu yang akan diturunkan. So, until now we perform Tarawih together. How sweet Rasulullah kat kita. He's too concern with us. But we? "

*Renung-renungkan dan selamat beramal.

Gambar tidak berkaitan

No comments: