Lailatul Qadr

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.
Epal dan Pisang sekalian.

All the best untuk student form 3 yang akan menjalani peperiksaan Percubaan PMR. Do the best. So, adik-adik dorm-ku, acano Arab? Senang je kan? I've told you.

Back to the topic.

Semua orang tau, yang kita sedang melalui 10 Ramadan terakhir. Yeayy! Awesome. Yeah, which is ada pendapat yang mengatakan LailatulQadr jatuh pada satu malam pada malam-malam 10 yang terakhir. How nice kalau dapat malam tu. Dalam kelas harituh, Ustaz cakap, ada pendapat yang menyatakan kalau Nuzul Quran iaitu 17 Ramadan jatuh pada malam Jumaat, so, that is LailatulQadr. Eh, buat lek dulu. Ada satu pendapat lagi, which is kalau Ramadan pertama jatuh pada hari Rabu, malam ke-29 is LailatulQadr. Haa.. Pendapat-pendapat nih semua berdasarkan perkiraan para ulama'. And yes, they got the LailatulQadr.

" Ada orang buat aku putus harapan untuk jumpa dengan LailatulQadr "
" Siapa? "
" Entah, aku tak ingat, tapi dia cakap, ' Manusia ni tak malu nak minta jumpa LailatulQadr, padahal dosa bertimbun ' Macam tu lah ayat dia "
" Can you just ignore that? Heyy, ada je manusia yang sepanjang hidupnya full of sins, tapi end up ALLAH masukkan dalam Syurga atas satu kebaikan yang dia buat. See. ALLAH pilih dia. Come on, even ada berapa banyak dosa sekalipun, kalau ALLAH pilih kita nak dapat LailatulQadr tuh, insya-ALLAH "

Hamekkawww. Jadi BADAR aku masa tuh. Tolonglah korang, jangan buat orang give up. Not nice okay.

It just, bukan on 10 malam terakhir nih je ibadah kita nak banyak, seboleh-bolehnya dari 1st Ramadan, kita dah kejar.

Malam yang mulia yang lebih baik dari 1000 bulan.

Semoga kita semua akan berjumpa dengan 1 Ramadan 135H. Insya-ALLAH.
Istiqamahkan setiap amalan yang dibuat sampai lepas Ramadan.


Sekadar perkongsian.
Saya budak baru belajar. Wallahuallam~

p/s: Suka dengar AA azan. Macam azan TV3. Asal AA azan je, "pstt, azan TV3".

No comments: