What we call as "Zina Hati"

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

Alhamdulillah. Masih diberi kesempatan untuk menaip pada cuti kali ni. Oh yes, Gong Xi Fa Cai untuk penganut agama Buddha. Cuti seminggu meh. Tapi, still ada kelas. Untunglah rumah dekat dengan sekolah, boleh jugak isi masa lapang pergi kelas Add Math. Sambil tu boleh ambil-ambil buku yang ada homework. Chaiyok Fiza! We'll see if I can make it. hewhew ==" Striving for 11A+. *SPM Mode*

Okay, back to the topic.
That's why ada pepatah " Tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad " Something like that if I'm not mistaken. Which mean, ilmu itu harus dituntut oleh setiap orang tanpa mengira usia. Even a baby may get a knowledge. Howla? Bila baby nangis, ibu akan bagi susu kan? So, the knowledge that the baby gain is bila lapar, aku kena nangis, baru mak bagi susu. Fuyooh. Suka hati je aku bagi perumpamaan kan.

Apa perkaitan dengan tajuk di atas?

For all I've known, ZinaHati ialah bila kita rindu seseorang yang berlainan jantina dengan kita, kita terbayang muka dia. Buat apa-apa pun teringat dia.

Okay done for that. Beberapa minggu yang sudah pun berlalu, there's a group of alumni of SMKA JB datang untuk program pelajar PMR2013. At night, there's a Forum about 'CINTA'. Sorry tak tau the real tajuk, sebab aku tak berada for the full program. Apa yang menarik minat aku ialah, ZinaHati. Yeah, ZinaHati tuh actually, apabila kita membayangkan diri kita dan seseorang yang opposite gender dengan kita melakukan perkara-perkara maksiat. Eg: berpegangan tangan, berdua-duaan, berpelukan, dan apa-apa sahaja adegan muqadimah zina. Termasuk zina. Ianya termasuk as ZinaHati sebab kita just membayangkan sahaja. That's what we call as "ZinaHati". Wallahuallam~

Ilmu harus dicari, bukan kita menunggu untuk dia datang pada kita. Berusaha untuk mencari ilmu yang mengarah kepada kebaikan. Jangan pernah kedekut ilmu. Sentiasa sebarkan ilmu seandainya kita peroleh. Insya-ALLAH ilmu kita akan bertambah.

No comments: