Attention Kaum Hawa.

Assalamualaikum.
Who said nak ilmu kena menghadap buku je? Who said kalau nak ilmu kena pergi perpustakaan je? Know what? Di hujung jari pun bolehh. Yang ada iPad tuh, rajin-rajinkanlah tangan tuh singgah di blog-blog yang ber'info'. Tab or whatever segala bagai. Just like me, lappy kesayangan nih. Masa tangan menggatal blogwalking, I've found a blog that talking about 'haid'. So, girls, take note bout what I gonna write.

As we know, kalau keluar haid masa puasa, we must qada' kan? Solat tak payah kan? Syuhhh~! Saye dapat pengetahuan baru. Kita perlu ganti. Why? Why? Why? Okay. Macam ni, if kita mandi time asar which is kita dah suci mase tuh, we need to qada' zohor dan asar sekaligus and same goes when kita suci time isyak, we need to qada' maghrib. Get it? Or else ianya qada' solat yang boleh dijamakkan. So, subuh tak payahlah nak qada' if suci waktu zohor. Or if korang mandi waktu maghrib, asar tak payahlah qada', Cuma if korang suci waktu asar tapi terbabas mandi waktu margrib, kenalah qada' asar and zohor Okay?

-Kitab Ihya' Ulumuddin karangan Imam Ghazali.

Why not korang terus terbang to the 'Haid, Tahukah korang?'
Ce fahamkan. Penting nih untuk girls..

No comments:

Post a Comment